Hoelang mag je kind gamen?

FullSizeRenderHet is vakantie en het regent. Ben baby kleertjes aan het wassen, laatste dingetjes aan het doen voor de baby kamer. Al vast weer aan het lezen over de eerste weken van de kleine baby.
Maar tegelijkertijd ook met hele leuke andere dilemma’s bezig! Namelijk gamen!

Gamen

Hoe lang laat ik mijn zoon van 9,5 jaar gamen. En wat vind ik er nou eigenlijk zelf van.
Veel opvoedkundige vragen heb ik al eerder bij stil gestaan. Vooral tijdens mijn vorige baan. Ik was begeleidster van kinderen met ernstig gedragsproblematiek. Maar daar waren deze vragen niet echt aan de orde.
Mijn zoon zit nu erg graag op zijn laptop waar hij helemaal zelf voor gespaard heeft. Maar krijg steeds vaker de vraag of hij mag gamen.

Wat vind ik?

Ik vind het erg belangrijk dat mijn zoon samen speelt met andere kinderen, maar ook dat hij zichzelf goed kan vermaken. Ook vind ik het belangrijk dat hij lekker naar buiten gaat. Tv kijken is ook een dingetje waar ik niet moeilijk over doe. Maar liever niet te lang achter elkaar. Toch merk ik dat hij veel opsteekt van bepaalde programma’s op tv. Klokhuis, jeugdjournaal, checkpoint, maar ook van quizzen en soms ook wel bepaalde tekenfilms en andere programma’s.

 

Oke en dan nu de computer.

Mijn zoon geeft aan spelontwerper (zo noemt hij het) te willen worden. Hij is gek op Minecraft en kijkt graag filmpjes over Minecraft.
Minecraft vind ik op zich wel een heel mooi spel. Hij bouwt en ontwerpt echt hele leuke dingen! Komt aardig wat ruimtelijk inzicht bij kijken. En is best creatief bezig!

De filmpjes vond ik wat minder. Wanneer hij zijn koptelefoon niet op heeft hoor ik taal langs komen die ik niet echt oké vind. Ah kijk dat is al een mooie, wat doe ik daar mee. Verbied ik hem om naar die filmpjes te kijken of ga ik er met hem over in gesprek. En leg hem uit wat ik van die woorden vind. Hij hoort ze tenslotte overal tegenwoordig. Ik heb voor het laatste gekozen. Ik kan er goed met hem over praten. En ik geef ook aan dat ik die woorden juist niet wil horen. Gelukkig hoor ik ze thuis dan ook niet. Tja ik weet natuurlijk niet hoe zijn taalgebruik ergens anders is.

Via Minecraft speelt hij ook op een server met vrienden. Maar ook op een server waar hij met vreemden speelt. Oke de nadelen hiervan zijn dat hij gepest kan worden via chat enzo. Maar ook dit opent weer een mooi gesprek. Ik kan ook goed met hem bespreken hoe het voor hem is en voelt om geen leuke dingen te lezen die er tegen hem gezegd worden.
Maar ik zie ook een duidelijk voordeel. Mijn zoon heeft waarschijnlijk dyslexie, hij wordt over een paar weken getest. Hij leest absoluut niet goed. Het is moeilijk om hem te stimuleren om de boekjes van zijn niveau te lezen. Hij vindt ze te kinderachtig. Toch lukt het ons goed om te oefenen met lezen. Maar nu zie ik de afgelopen weken een positief puntje van chatten op de server van Minecraft. Hij leest en hij typt. Waarschijnlijk maakt hij veel typefouten maar hij durft maar mooi in zijn taal te typen naar vreemden. En hij kan de chat best goed volgen. Nu gaat het vooral om vragen om bepaalde bouw materialen enz. maar toch hij oefent wel met lezen. Naast het oefenen is hij dus ook onbewust met lezen bezig.

 

Nu terug naar de regenachtige dag

Goed het is een regenachtige dag, ik moet veel plat liggen vanwege mijn zwangerschap. We hebben al een gezelschapsspelletje gedaan samen en hij heeft al lekker op zijn kamer gespeeld. Hij zit nu al best lang achter zijn computer. Ik zit nu even met mijn laptop bij hem. Ik hoor hem vaak lachen en krijg regelmatig tekst en uitleg over wat hij bespreekt met degene met wie hij contact heeft.
Ik ben er wel uit! De computer is onderdeel geworden van zijn leven en daar ligt zijn interesse. Zolang hij ook nog lekker met zijn vriendjes speelt, lekker zichzelf kan vermaken en lekker buiten speelt, vind ik het prima dat hij nu met deze dagen iets langer op zijn computer zit. Zeker nu zijn mama niet zo veel kan.

 

Ik ben erg benieuwd hoe jij hier over denkt en hoe lang je kind mag gamen van jou.
Laat een reactie achter.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *